Levekårutsatte barn og unge i Norge

Også i Norge vokser barn og unge opp i økonomisk fattigdom. En del av de foreldrene som har lav inntekt, har i tillegg også helseproblemer. Og en del har heller ikke jobb. I sum kan dette medføre at dårlige levekår hoper seg opp. Barn og Unges som lever under slike forhold over tid, kan oppleve det som svært belastende.

I Barn og Unges Samfunnslaboratorium, er vi opptatt av at alle barn og unge har rett til gode oppvekstvilkår. Vi mener at det ikke være slik at det ene og alene skal være foreldrenes ansvar. Også storsamfunnet trenger at barn og unge føler seg inkludert i samfunnet de lever i. Ellers kan det også gå galt med hele samfunnet vi lever i.

I Barn og Unges Samfunnslaboratorium, er vi derfor opptatt at både lokalsamfunnet og storsamfunnet må ta ansvar for barn og unges oppvekstvilkår. I Norge har vi lange tradisjoner for det. Likevel finner vi mangler, som blant annet medfører at barn og unge opplever blant annet levekårsbelastninger i sin oppvekst. Dette kan påvirke deres psykiske og somatiske helse, utdanningsmuligheter og derved muligheter i voksen alder. Vi ser også at vi reproduserer sosiale ulikheter i Norge, noe som både er et rettferdighetsproblem og et folkehelseproblem.

Karin, som er leder av Barn og Unges Samfunnslaboratorium, er svært opptatt barn og unges levekår, og er mye rundt i Norge og holder foredrag og leder seminarer mv. Om du vil vite mer om dette tema, kan du lese denne artikkelen: http://www.forebygging.no/Kronikker/2012-2011/Fattigdom-og-reproduksjon-av-fattigdom-i-Norge/.
Og du kan lese denne rapporten: Gustavsen, Karin (2011). Sosiale ulikheter i oppvekst – en humanitær utfordring. TF -rapport 283- 2011. Telemarksforsking: http://www.helsebiblioteket.no/samfunnsmedisin-og-folkehelse/sosial-ulikhet-i-helse/artikler/sosiale-ulikheter-i-oppvekst-en-humanit%C3%A6r-utfordring. Se også ett eks. på foredrag fra 2014: http://www.fylkesmannen.no/Documents/Dokument%20FMBU/Kursdokumenter/2014/Karin%20Gustavsen.pdf?epslanguage=nb
I dette foredraget finner du også henvisning til en viktig kunnskapsgjennomgang om sosiale ulikheter i helse, som ble publisert i 2014: http://folkehelsesenteret.no/blog/sosiale-ulikheter-i-helse/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s